Hoitola

Hoitoon tulevalla kissalla pitää olla voimassaoleva kissarutto- ja kissaflunssarokotus. Rabies- eli raivotautirokotusta emme vaadi. Rokottamattomia kissoja emme ota hoitoon. Rokotusohjelmasta voit kysyä tarkemmin eläinlääkäriltäsi tai ottaa yhteyttä meihin.

Viihtyisät, ikkunalliset ja kodinomaiset tilat kissalle

Hoitokissa tai -kissat (mikäli omistajalla on useampi kissa) saa käyttöönsä ikkunallisen huoneen, joka on sisustettu kodinomaisesti. Huoneessa on erilaisia peti- ja piilopaikkoja, kiipeily- ja kynsienteroitusmahdollisuuksia, ikkunalliset ja molemmin puolin lukittavat huoneenovet sekä huonekohtaisesti säädettävä lattialämmitys. Tilat on rakennettu kolmiulotteisesti, hyödyntäen huoneiden korkeutta ja tarjoten kissalle mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen (hyppely, kiipeäminen). Huoneista löydät kuvia tältä sivulta.

Mitä hoitojaksoon sisältyy huoneen lisäksi

Hoitolan puolesta tulee ruoka- ja vesikupit sekä hiekkalaatikot hiekkoineen. Hiekkavaihtoehtoina on paakkuuntuva mikrohiekka, paakkuuntuva puulastuhiekka sekä paakkuuntumaton puupelletti. Kissalle voi halutessaan tuoda myös sen omat kupit, hiekkalaatikon, lelut, pedin, kiipeilytelineet jne. Toivottavaa olisi, että kissan mukana tulisi jotain tuttua ja kodille tuoksuvaa, tuomaan turvaa etenkin ensimmäisellä hoitokerralla (kissan oma peti, lelu, omistajan vaate tms.).

Ruoka ei sisälly hoitojaksoon, mutta lisämaksusta voimme tarjota sen myös hoitolan puolesta.

Kissahoitolassamme työskentelemme kissojen tahtiin, niiden ehdoilla

Hoitokissojen kohdalla etenemme ja toimimme kissojen omaan tahtiin ja niiden ehdoilla. Annamme kissojen rauhassa tutustua meihin, huoneeseensa ja ympäristöönsä. Kissa valitsee itse, haluaako se lähestyä meitä, antaako koskettaa itseään ja haluaako se seuraa.

Ensimmäistä kertaa meillä lomailevat kissat saattavat aluksi hieman jännittää, mikä on ihan normaalia kissan käytöstä. Alkujännitys menee yleensä nopeasti ohi ja kissan luontainen uteliaisuus herää. Tällöin ne lähes poikkeuksetta hakeutuvat luoksemme ja haluavat seuraa. Mutta jos kissa ilmaisee, ettei halua syliin tai silitettäväksi, hyväksymme sen. Silloin se on kissan oma päätös ja kunnioitamme sitä. Väkisin emme tee kissoista kavereita, vaan kissa itse päättää, kuinka paljon seuraa ja huomiota se haluaa ja tarvitsee. Jokainen kissa on oma persoonansa, yksilö, ja jokaisen kissayksilön kohdalla toimimme kissan omilla ehdoilla ja kissan omaa tahtoa kunnioittaen.

Meille tärkeintä on, että takaamme kissalle stressittömän, rennon ja rauhallisen loman.

Ruokinta toteutetaan aina yksilöllisesti, kissalle tutulla tavalla

Käytäntömme on, että kissanomistaja tuo hoitojaksolle mukanaan kissan ruuat, sillä omistaja tietää parhaiten mikä hänen kissalleen maistuu ja sopii kissan vatsalle. Omistaja myös tietää kissansa mahdolliset ruokarajoitteet tai allergiat. Tällöin ei tule äkillisiä ruokinnan muutoksia, joista kissan maha voi tykätä huonoa ja seurauksena voi olla ripulia ja oksentelua.

Tämä on erityisen tärkeää, mikäli kissalla on jokin erikoisruokavalio tai lääkeruoka. Tavallisia ruokia meiltä löytyy koko ajan varastosta, mutta erikois- ja lääkeruokia ei. Mikäli kissa on joko osittain tai kokonaan raakaruualla, ruuat kannattaa ottaa mukaan hoitojaksolle, jotta pystymme pitämään kissalle tutun ruokavalion myös hoitojakson aikana. Hoitolassamme on pakastin, joten ruokien säilyminen tuoreena voidaan taata.

Muistathan ottaa kissasi erikois- tai lääkeruoan hoitojaksolle mukaan.

Ruoka ei sisälly hoitojaksoon, mutta tarvittaessa lisämaksusta voimme tarjota ruuan myös hoitolan puolesta. Varastostamme löytyy koko ajan niin viljattomia, lisä- ja väriaineettomia ruokia (Arion, Applaws, Schesir, BritCare, Animonda) kuin ns. marketruokiakin (Whiskas, Latz). Mikäli kissa syö jotain muuta, esim. raakaruokaa, hankimme kyseisiä ruokia omistajan toiveiden mukaisesti.

Turvallisuus on kissahoitolassamme hyvin tärkeää

Kaikki huoneet on varustettu valvontakameroilla. Hoitolassa on koko ajan pistorasiassa Feliway Classic-haihdutin (naamaferomonivalmiste) luomassa turvallisuuden ja rauhallisuuden tunnetta kissoille. Hoitolassamme on Verisuren hälytysjärjestelmä (palo-, vesi- ja murtosuojaus). Hoitolatoimintamme on vakuutettu LähiTapiolassa.

Toisilleen vieraat kissat eivät koskaan ole edes hetkellisesti samoissa tiloissa. Näköyhteys toisiin kissoihin on pyritty minimoimaan tai estämään. Huoneiden sisustaminen kolmiulotteisesti sekä virikkeellinen ympäristö mahdollistavat myös sen, että joistain huoneista kissat voivat nähdä toisensa oven lasin kautta. Kissalla on kuitenkin mahdollisuus väistää toisten kissojen katsetta ja vaihtaa paikkaa huoneessaan niin, ettei toisesta huoneesta katsova kissa aiheuta sille ahdistusta tai stressiä. Usein näyttää kyllä enemmänkin siltä, että kissat itse oikein hakeutuvat sellaisiin paikkoihin joista voivat katsella myös muita kissoja ja seurata niiden tekemisiä. Kissa valitsee itse haluaako olla omassa rauhassaan vai katseleeko muiden kissojen touhuja, kumpaankin takaamme mahdollisuuden. Haluamme, että kissa tuntee olonsa viihtyisäksi ja turvalliseksi hoitolassamme.

Kissojen huoneet siivotaan ja desinfioidaan aina hoitolaisten vaihtuessa. Petivaatteet, matot, hiekkalaatikot sekä -lapiot vaihdetaan puhtaisiin, joten seuraavalla majoittujalla on aina puhdas ja tautivapaa ympäristö lomansa viettoon. Kissojen huoneet desinfioidaan VirkonS:ällä. Hiekkalaatikot, -lapiot ja -matot desinfioidaan vuorotellen kloriitilla ja Virkon S:ällä.

Covid-19 (korona) pandemian vuoksi olemme jo keväällä nostaneet hygienia- ja desinfiointitoimiamme aiemminkin korkealta tasolta vieläkin tehostetummiksi. Asiakkaiden sisäänkäynnin luona on ns. koronapiste, josta löytyy asiakkaille mm. kasvomaskeja sekä käsidesiä. Me pidämme kasvomaskia kaikissa asiakastilanteissa.

Päivärytmi noudattaa kissan yksilöllisiä tarpeita ja tottumuksia

Kissat ruokitaan omistajan antamien ohjeiden mukaan. Kissasta riippuen ruokintakertoja voi olla useita/vrk ja ruokavaihtoehdot ja ruokintatavat voivat vaihdella. Noudatamme omistajan ohjeita ja tapoja, sekä ruokavaliota joihin kissa on tottunut kotonaan.

Hiekkalaatikot puhdistetaan useita kertoja päivässä, vedet vaihdetaan vähintään kahdesti päivässä ja tarvittaessa useammin, jos vesi on likaantunut tai kuppi on kaatunut/tyhjentynyt. Hoitolan puolesta voimme tarjota myös muutaman vesiautomaatin, pari ruokinta-automaattia sekä aktivointipalloja ja -torneja.

Kissojen huoneet siivotaan vähintään kahdesti päivässä, sekä tarpeen mukaan useamminkin. Siivoaminen tehdään stressaamatta kissoja. Jos jokin tekstiili tai matto on likaantunut, ne vaihdetaan puhtaisiin.

Näiden päivittäisten hoitotoimenpiteiden lisäksi kissojen kanssa seurustellaan ja leikitään, niitä harjataan ja rapsutellaan. Omistajan luvalla ja mikäli kissa vaikuttaa sosiaaliselta, uteliaalta ja rohkealta, se saa valvotusti liikkua päivisin myös huoneensa ulkopuolella, kuitenkin vain sisätiloissa (toimisto- ja aulatilassa sekä käytävällä) ja yhden omistajan kissa/kissat kerrallaan.

Kissalla oleva lääkitys ei ole este hoitoon tulolle

Mikäli kissalla on jokin lääkitys, se ei ole este hoitoon tulemiselle.

Lääkityksellä olevat kissat lääkitään ammattitaidolla eläinlääkäriltä saatujen, kissan mukana tulevien ohjeiden mukaisesti

Tablettien, nestemäisten (oraaliliuosten) sekä hengitettävien (inhalaatio) lääkkeiden lisäksi myös pistosten (injektio) antaminen onnistuu (esim. diabeteslääkitys).

Muistathan ottaa kissan lääkkeet mukaan hoitojaksolle.

Hoidossamme käy useita kissoja, joilla on joko kuuriluontoinen tai elinikäinen lääkitys. Niin kuin me ihmisetkin, myös kissat voivat sairastua joko hetkellisesti tai loppuelämän ajaksi. Sairauksia ja sairastumista kukaan meistä ei voi valita, eivät kissatkaan. Emme evää kissalta mahdollisuutta tulla hoitolaamme sairauden ja siitä johtuvan lääkityksen vuoksi.

Lääkitsemme kissat ohjeiden mukaisesti ja tehden lääkintähetkestä kissalle positiivisen ja miellyttävän kokemuksen.

Kissojen ulkoilu

Ulkoilutarhoja meillä ei ole. Haaveilimme niiden tekemisestä hoitolan alkuvaiheissa, koska ajattelimme, että kissalle olisi hyvä tarjota myös ulkoilumahdollisuus hoitojakson aikana. Olemme tutkineet ja miettineet asiaa ja hylänneet ainakin toistaiseksi ajatuksen ulkoilutarhojen tekemisestä, käytännön syistä. Kun kissalle tarjotaan tarpeeksi virikkeitä sisätiloissa ja sillä on mahdollisuus seurailla ulkoilman tapahtumia isoista ikkunoista, ei kissalla ole halua eikä tarvetta ulospääsyyn.

Mikäli kissa on tottunut valjaisiin ja hihnaan, sen kanssa voidaan ulkoilla kissan omaan tahtiin pihapiirissämme, maaseudun elämää katsellen. Kissa ulkoilee aina vain valvonnan alla ja kytkettynä (valjaissa + hihnassa), joten karkaamisen tai vahingoittumisen vaara on minimoitu.

Hoitojakson varaaminen, kissojen tuonti- ja hakuajat sekä aukioloaikamme

Voit varata hoitojakson joko soittamalla tai laittamalla viestiä sähköpostilla, tekstiviestillä, Whatsappin tai messengerin kautta. Parhaiten tavoitat meidät puhelimitse ja sähköpostilla. Pyrimme vastaamaan puhelimeen heti, mutta aina se ei onnistu, jos olemme esimerkiksi juuri sillä hetkellä lääkitsemässä kissaa tai keskustelemme asiakkaan kanssa. Yritä silloin ottaa meihin yhteyttä hieman myöhemmin tai jätä meille yhteydenottopyyntö. Sähköposti- ym. yhteydenottoihin vastaamme niin pian kuin pystymme.

Kissojen tuonti- ja noutoajat sovitaan hoitojaksoa varatessa. Varsinaisia aukioloaikoja meillä ei ole, pyrimme joustamaan omistajien toiveiden mukaan.

Mikäli sovitut tuonti- tai hakuajat muuttuvat, toivomme teidän ottavan yhteyttä mahdollisimman pian. Otattehan huomioon tämän, jotta hoitolan toiminta ja asiakasliikenne olisi sujuvaa ja toimivaa. Etenkin nyt Covid-19 (korona) pandemian aikana pyrimme porrastamaan asiakasliikenteen niin, että hoitolassa on mahdollisimman vähän ihmisiä yhtäaikaisesti.

Hoitolaamme saa mielellään käydä tutustumassa etukäteen. Soitathan kuitenkin ensin sopiaksesi tutustumiskäyntiajan. Haluamme välttää jatkuvaa asiakasliikennettä ja taata kissahoitolaisillemme rauhallisen ja viihtyisän hoitoympäristön.

Jokaisesta hoitokissasta kirjoitetaan hoitosopimus

Jokaisesta kissa-asiakkaasta täytetään hoitosopimus kun kissa tulee ensimmäistä kertaa hoitoon. Hoitosopimukseen kirjataan omistajan yhteystiedot sekä olennaisia tietoja kissasta. Hoitosopimus sisältää myös sopimusehdot, joissa määritellään mm. hoitolan vastuu. Varaathan kissaa tuodessasi sen verran aikaa, että ehdimme jutustella hetken ja täyttää hoitosopimuksen. Hoitosopimukset kirjataan hoitolan tiedostoihin, jonka lisäksi niistä tulostetaan paperiset versiot sekä kissan omistajalle että hoitolalle. Hoitosopimuksia päivitämme  hoitolan tiedostoihin myöhemmin mikäli siihen on tarvetta eli jokin tieto kissan tai omistajan kohdalla muuttuu (kissan lääkitys tai ruokinta muuttuu, omistajan yhteystiedot muuttuvat jne.). Muista ottaa kissan/kissojen rokotuskortti mukaan.

Tilojen historia: Entisestä navetasta nykyaikaiseksi, viihtyisäksi ja kodinomaiseksi kissahoitolaksi

Jokiniemi on tilamme nimi ja mieheni Markon kotitila, jonne muutimme vuonna 1999, kun Markon vanhemmat möivät tilan meille. Pihapiirissä oli myös hyväkuntoinen navetta, joka oli ollut tyhjillään vuodesta 1996, jolloin tilalta lähtivät viimeiset lehmät. Tyhjään navettaan rakensimme löytöeläimille tilat, koska vastaanotimme löytöeläimiä vuosina 2000-2005.

Yritys, viralliselta nimeltään Tyrnävän Eläinkoti Tmi on perustettu ja merkitty kaupparekisteriin vuonna 2000. Irtisanottuamme kuntien kanssa tehdyt löytöeläinten vastaanottosopimukset ja lopetettuamme löytöeläintoiminnan, tilat olivat tyhjillään ja käyttämättöminä  vuosia.

Toimittuani sivutoimisena kissojen ja koirien hoitopaikkana 13 vuotta, otin riskin ja irtisanouduin palkkatyöstäni, rekisteröin aputoiminimen Jokiniemen Kissahoitola ja siirryin päätoimiseksi kissahoitolayrittäjäksi lokakuussa 2013.

Ensimmäiset vuodet majoitimme hoitokissoja kotimme huoneisiin, samalla kun suunnittelimme hoitolan kehittämistä, uuden rakennuksen rakentamista pelloillemme ja haimme suuntaviivoja hoitolan toiminnalle. Aika pian huomasimme, että kysyntää tällaiselle kodinomaiselle kissahoitolalle oli enemmän kuin mitä pystyimme tarjoamaan.

Aloitimme mieheni ideasta rakentamaan tyhjään navettaan kissoille huoneita ja samalla havahduimme, että meillähän oli jo pihapiirissä valmis, rakenteiltaan terve ja hyväkuntoinen navetta, miksi emme hyödyntäisi jo olemassa olevaa rakennusta. Siitä hetkestä alkoi hoitolamme kehityskaari.

Kesällä 2015 hoitolamme ensimmäiset hoitokissojen huoneet, kolme (3) kpl valmistuivat. Kesällä 2016 valmistui laajennus, ja saimme kuusi (6) uutta huonetta, toimisto- ja myymälätilat. Hoitolamme pystyy nyt yhdeksällä (9) huoneella vastaamaan paremmin kysyntään sekä toimimaan keskitetysti ja asiakasystävällisesti samojen seinien sisällä. Vuonna 2018 valmistui hoitolan keittiö, asiakas-WC sekä varasto- ja pyykinpesutilat. Entinen navetta koki perusteellisen remontin ja muodonmuutoksen, ja sai uuden elämän toimien nyt kissahoitolana.